Wednesday, November 29, 2017

1957, ....κι όπως δεν ήμουν μάγκας και νταής


Φέτος γεννιέται ο Οσάμα μπιν Λάντεν,
                 [που άκουσα να καταγράφεται σαν Σαουδάραβας τρομοκράτης,
την ίδια χρονιά είδε το φως κι ο αθλητής Κανέλλος Κανελλόπουλος,
                                                   [ο πρωταθλητής μας, ο Έλληνας ποδηλάτης,
κι άλλοι πολλοί όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος,
          [κι απ' ότι μούπαν σαν ξεμπαρκάρισα, μεγάλος ρήτωρ πολιτικός....

Δεν είμαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος,
                                  [που επιθυμία τρελλή νιώθω, να σχολιάσω γενικώς,
αλλά ο "φόβος" που ήταν το γνώρισμά μου από μικρός,
                 [στην Οργουελ-εποχή, ένα σωτήριο για μένα πολλάκις γεγονός,
με απέτρεψε να γράψω κάτι για τους νεογεννηθέντες,
                                                      [παρότι ήταν μεγάλος πειρασμός,
βοήθησε δε και το πνεύμα του φιλόσοφου Χάρυ Κλιν,
                                                       [που μούλεγε συνεχώς "σκασμός",
θυμίζοντάς μου με τους στίχους του (ου γκα γκα μπουμ),
    [να μην απαντώ... σαν τα απαγορευμένα, με περιέργεια ρωτούν παιδιά !

Πάντως για την τιμή των όπλων ας πούμε και δυό λογάκια προσεκτικά,
καθώς δεν είμαι "μάγκας και νταής" κατά πως λέει ο Μαρκόπουλος,
                                                                [ούτε ηλίθιος και χαζός να κριτικάρω,
και κάνα "Μεγάλο Αδελφό" που με κοζάρει από τις κάμερες,
                                                          [να ενοχλήσω, να εξοργίσω, ή να πικάρω.

Θα πω μονάχα ότι σαν μεγαλώσανε του πενηνταεπτά τα μωρά,                    *1957
                                                [ανάμεικτα συναισθήματα προκαλ-έ-σαν...
Κάποιοι χάρηκαν... κάποιοι άλλοι κλάψαν,
                                      [κάποιοι θ' αυτοκτόνησαν κι οι πιότεροι πονέσαν.
______________

9/1/1957

Απ' το αξίωμά του παραιτείται ο Άντονι Ήντεν 
                                [τη νέα χρονιά στις εννέα Ιανουαρίου
από πρωθυπουργός της Αγγλίας,
                                   [και όλου του Ηνωμένου Βασιλείου,
διότι οι προσπάθειές του να ξαναπάρει,
     [τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ κατέληξαν σε  αποτυχία,
η οποία διώρυγα παρέμεινε και παραμένει,
                                                                [υπό Αιγυπτιακή κυριαρχία.
______________

Στις 13 Μαρτίου -

Στη Κούβα άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια,
                                 [κατά της ζωής του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα*.
όταν εισβάλουν επαναστάτες στο προεδρικό
                                [κραυγάζοντας "Βίβα λα Ρεβολουθιόν- Άστα λα Βίστα..

Ήταν οι Κουβανοί νεολαίοι, οι"Γιουνιβερσιτάριος",
                                                                    [της πρωτεύουσας Αβάνας  οι φοιτητές,
οι εφεδρείες του εξ εννέα ανδρών στρατού του Κάστρο στη Σιέρρα Μαέστρα,
                                                                               [ήταν οι μέλλοντες ελευθερωτές...
___________________________________________________________________


* Το "Είδα κι Άκουσα" είναι το 3ο μέρος της τριλογίας  ''ιστορίες & υστερίες της Ιστορίας'', και αναφέρεται στα χρόνια 1939 - 2019. Συνεργάστηκαν οι Π. Β. Ματαράγκας και Κ. Γ. Ραπακούλια 
_____________________________________________________________________________


* Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ μπιν Λάντεν, (1957 - 2011), γνωστότερος ως Οσάμα μπιν Λάντεν, γεννήθηκε στο Ριάντ από πλούσια οικογένεια, που είχε δεσμούς με τον βασιλικό οίκο της Σαουδικής Αραβίας. Ο ιδρυτής και αρχηγός της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και πολλές άλλες ανά τον κόσμο. 
Φονεύθηκε στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη που διέμενε στην πόλη Αμποταμπάντ (Abbottabad), βόρεια του Ισλαμαμπάντ (Islamabad), πρωτεύουσας του Πακιστάν, αδυνατώντας να τον συλλάβουν ζωντανό, κατά το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί. 
 Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αμπντουλαζίζ και πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία η οποία και ανέλαβε τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους, λιμένες, εγκαταστάσεις, αναμορφώσεις οάσεων σε πόλεις κλπ. Από τις δραστηριότητες αυτές αποκόμισε τεράστιο πλούτο.
Κατά τον Ρωσοαφγανικό πόλεμο ο Οσάμα μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ. Την περίοδο εκείνη θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισήλθαν στη χώρα αμερικανικές και άλλες δυνάμεις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές δημιουργώντας μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στις κυριότερες πόλεις, αναλαμβάνοντας την κατασκευή δρόμων και μεγάλων αρδευτικών έργων. Η συνεχής όμως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας έκανε τις άλλοτε επαναστατικές ομάδες να στραφούν κατά των νέων κατακτητών της χώρας την αρχηγία των οποίων φέρεται να ανέλαβε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δημιουργώντας την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, και για μία δεκαετία να υπήρξε ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο, το οποίο και του χρέωνε οποιαδήποτε αντιαμερικανική εξτρεμιστική δράση (τρομοκρατική) που συνέβαινε. 

Όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε βάρος του προέρχονταν μόνο από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας με πορίσματα που εξέδιδαν οι ίδιες μελετώντας τα διάφορα δεδομένα, εντός ή εκτός των ΗΠΑ.
Το 1998 ο Οσάμα εξέδωσε διάταγμα (ιερή πρόσκληση) προς τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να στοχοποιούν και να φονεύουν πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ. Κατηγορήθηκε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα ενώ εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.988 ανθρώπων. Ήταν πατέρας περισσότερων από 24 παιδιών, 11 από τα οποία απέκτησε από την συζυγό του Νατζούα.
____________________________________


* Κανέλλος Κανελλόπουλος, (Βραχνέικα Αχαΐας, 25 Μαρτίου 1957) Πρωταθλητής της ποδηλασίας Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδηλάτες.
15 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος Ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και σε μικρότερους αγώνες. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 μαζί με τον Ηλία Κελεσίδη, στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου (190,2 χιλιόμετρα) αλλά εγκατέλειψε από πτώση. Προς τιμήν του στην γενέτειρά του τα Βραχνέικα διοργανώνεται ο αγώνας «Ανάβαση Βραχνέικων Κανέλλος Κανελλόπουλος».

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος επιλέχθηκε να είναι ένας από τους πέντε ποδηλάτες που θα επανδρώσουν μία πειραματική πτήση για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα· έτσι, στις 23 Απριλίου 1988 πέταξε με πεταλοκίνητο αεροπλάνο, τον «Δαίδαλο», μάζας 32 χιλιογράμμων, ξεκινώντας από το Ηράκλειο Κρήτης, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καλύπτοντας τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 Km) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυική δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει και οι μυθικοί Δαίδαλος και Ίκαρος. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες.
_________________________

* Ευάγγελος Βενιζέλος, (Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 1957) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
To 1974 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1980 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Είναι επίτιμος διδάκτορας νομικής του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης. 


Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία και μελέτες στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου, της πολιτικής θεωρίας, της πολιτιστικής πολιτικής κ.ά. Πιο πρόσφατα, παράλληλα με την πολιτική του δραστηριότητα, το συγγραφικό του έργο αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προοπτική του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, το «ανοιχτό κόμμα» ως μορφή συλλογικού πολιτικού υποκειμένου της μεταβιομηχανικής εποχής, τον «Πολιτισμό των Πολιτισμών» ως απάντηση στη θεωρία της «σύγκρουσης των πολιτισμών», τη σχέση «ελληνικότητας» και «δυτικότητας».
  

Πολιτική σταδιοδρομία:
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών (2013-2015 )
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (2011-2012)
Υπουργός Οικονομικών (2011-2012)
Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011)
Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)
Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)
Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)
Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1994-1995)
Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994)

____________________________________________________________________


* Σερ Ρόμπερτ Άντονυ Ήντεν, (Robert Anthony Eden, 12 Ιουνίου 1897 - 14 Ιανουαρίου 1977). Άγγλος πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από το 1955 έως το 1957. Επίσης διετέλεσε Υπουργός εξωτερικών επί τρεις δεκαετίες.   

Η πρωθυπουργία του επισκιάστηκε τόσο ως προς το Κυπριακό πρόβλημα, όπου τάχθηκε σαφώς και έντονα εχθρός της αυτοδιάθεσης των Κυπρίων (ενάντια του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ), αλλά του αποδίδουν και ένα σοβαρό πολιτικό σφάλμα: 
Άρχισε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και το Ισραήλ για τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της κυβέρνησης της Αιγύπτου του Στρατηγού Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, όταν, το 1956, εθνικοποιήθηκε η διώρυγα του Σουέζ. 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε μπόρεσε να υποστηρίξει το βρετανικό εγχείρημα και η Βρετανία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, αποσύροντας τις δυνάμεις της. Αυτό υπήρξε πολύ ταπεινωτικό για το βρετανικό γόητρο, καθώς αποτέλεσε έμμεση αλλά σαφή ένδειξη ότι η Βρετανία δεν αποτελούσε πλέον παγκόσμια δύναμη ικανή να ρυθμίζει καταστάσεις στον πλανήτη. 
Ο Ήντεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1957, με καταρρακωμένη τη φήμη του: Το 2004 139 ακαδημαϊκοί των πολιτικών επιστημών τον ψήφισαν ως τον χειρότερο πρωθυπουργό του 20ού αιώνα. Η μεγαλύτερη αποτυχία του ως πρωθυπουργού σημειώθηκε στον τομέα επί του οποίου είχε εντρυφήσει επί μακρά περίοδο ετών, αυτόν της εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την παραίτησή του αποσύρθηκε από την πολιτική και έζησε ήσυχα τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του με τη δεύτερη σύζυγό του, Κλαρίσα, ανεψιά του Τσώρτσιλ. Το 1961 έλαβε τον τίτλο του Κόμητα του Έιβον (Earl Avon).  

Υπήρξε επίσης μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε τον τίτλο ευγενείας του Ιππότη της Περικνημίδας.


Βουλευτής 1923-1957
Μέλος της Βουλής των Λόρδων ως Κόμης του Έιβον 1961-1977
Υφυπουργός Εσωτερικών 1931-1934
Μέγας Σφραγιδοφύλακας 1934-1935
Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου παρά τη Κοινωνία των Εθνών 1935
Υπουργός Εξωτερικών 1935-1938
Υπουργός Κοινοπολιτείας 1939-1940
Υπουργός Πολέμου 1940
Υπουργός Εξωτερικών 1940-1945
Ηγέτης της Συμπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων 1942-1945
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης 1951-1955
Υπουργός Εξωτερικών 1951-1955
Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου 1955-1957
__________________________________________

* Φουλχένσιο Μπατίστα, (Fulgencio Batista Zaldívar, 16 Ιανουαρίου 1901 - 6 Αυγούστου 1973) Κουβανός στρατηγός, Πρόεδρος και δικτάτορας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπήρξε ηγέτης της Κούβας κατά τα διαστήματα 1933-1944 και 1952-1959, οπότε και τελικά ανατράπηκε ως αποτέλεσμα της επικράτησης της Κουβανικής Επανάστασης.
Προέρχονταν από φτωχή οικογένεια, μικτής αφρικανικής-ευρωπαϊκής καταγωγής. Ως νεαρός απασχολήθηκε σε διάφορες εργασίες (ράπτης, λιμενεργάτης, στους σιδηροδρόμους) ώσπου τελικά κατατάχθηκε στον στρατό. Το 1933, ως λοχίας έχοντας ήδη μεγάλη επιρροή σε μερίδα στρατιωτών, συμμετείχε στην λεγόμενη «επανάσταση των λοχιών», μια πραξικοπηματική ενέργεια, που σε συνεργασία με τον Αμερικανό πρέσβη της Κούβας, συντέλεσε στην κατάλυση του πολιτεύματος της χώρας.
Μέχρι την άνοιξη του 1958 οι Η.Π.Α. ενίσχυαν το καθεστώς Μπατίστα με οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή επαναστατική κίνηση. Τον Μάρτιο, όμως, του ίδιου έτους μετά από σοβαρές συμπλοκές με αντικαθεστωτικούς κύκλους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συνέστησε στον Μπατίστα να προκηρύξει εκλογές. 
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν, όμως η αποχή ήταν σχεδόν καθολική, που έφτανε το 98% στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Την 1η Ιανουαρίου 1959, καθώς οι επαναστατικές δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο προήλαυναν, μετά τη νίκη τους στην Σάντα Κλάρα, προς την Αβάνα, ο Μπατίστα διέφυγε αεροπορικώς από τη χώρα. ______________________________________________________________________________  είδα κι άκουσα.. 

No comments:

Post a Comment